Nezařazené

PIKANTNÉ „LETO“ V POHÁRI


Do čatní sa dá spracovať skoro všetko. Dôležité je dosiahnuť ľahko korenenú, sladko-kyslú chuť, ktorá vynikajúco doladí napríklad steak, šunku, ryby alebo chuťovo neutrálnu zeleninu.

omáčky
 
Spôsoby spracovania sa rôznia. V krajine pôvodu, v Indii sa do čatní pridávajú aj suroviny, ktoré sa niekoľko týždňov sušia na slnku a následne zomelú. Ku vzniknutej zmesi sa pridá olej a rozmieša na polotekutú pastu. V takomto stave „čatní“ vydrží veľmi dlho aj bez použitia konzervačných látok a bez sterilizácie.
Európske čatní sa od indického odlišuje. Vo väčšine prípadov sa používa ovocie, pridáva ocot a cukor a celá zmes sa sterilizuje.
 
Najpreslávenejšími a najznámejšími typmi čatní, ktoré sa vyrábajú aj priemyselne sú Major Grey aBengal Club. Dajú sa jednoducho pripraviť aj v domácich podmienkach.
Tu sú recepty:
 
čatní Majora Greya
1 kg olúpaného a jemne nasekaného manga
200 g bieleho cukru
200 g hnedého alebo trstinového cukru
240 ml jablkového octu
200 g hrozienok
100 g očisteného a nakrájaného zázvoru
3 PL citrónovej šťavy
2 ČL chilli alebo kajenskej papriky
1 ČL mletého muškátového oriešku
1 ČL soli
½ ČL mletých klinčekov
½ ČL mletého čierneho korenia
2 strúčiky cesnaku
1 jemne nakrájaná cibuľa
1 tyčinka škorice

cibule
 
1)všetky ingrediencie dajte do kastrólika a na miernom ohni pomaly varte cca 2h kým sa čatní nezahustí
2) ešte horúce ho naplňte do pohárikov, uzatvorte viečkom, obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť
3)bez sterilizácie vydrží čatní v chladničke približne približne 2 týždne
 
čatní Bengal Club
1 kg veľkých zelených jabĺk (kyslejšia odroda)
125 g cibule
2 strúčiky cesnaku
60 g čerstvého alebo 2 ČL mletého zázvoru
500 g hnedého alebo trstinového cukru
2 PL žltých horčičných semien
4 malé chilli papričky alebo 1 ČL kajenskej papriky
900 ml sladového octu
1 PL soli

barbeccu
 
1)ak použijete čerstvý zázvor, olúpte ho a nakrájajte, tak isto ošúpte jablká, cesnak a cibuľu
2)všetky ingrediencie vložte do kastrólika alebo väčšej panvice a miernym varom varte cca 2h kým sa čatní nezredukuje a nezahustí
3)ešte horúce ho nalejte do pohárikov, uzatvorte viečkom a obráťte hore dnom
4) bez sterilizácie čatní vydrží v chladničke približne 2 týždne